Pohorje

Pogled na Pohorje in smučarsko progo s Piramide (fotografija Marjetka Berlič)

Pohorje je hribovje, ki se dviga nad mestom Maribor in sega vse do Dravograda. Najvišji vrh je Črni vrh na 1543 m. Nudi nam veliko možnosti za sprostitev in rekreacijo.  Na vrh Mariborskega Pohorja se lahko odpravimo z gondolsko žičnico Pohorsko vzpenjačo.

Znamenita so šotna barja z jezeri (Črno jezero, Lovrenška jezera, Ribniško jezero), slapovi (slap Šumik) in pragozd, do katerih nas pripeljejo številne pohodniške in kolesarske steze. Pozimi nam ponuja številne možnosti za zimske športe. Mariborsko Pohorje skupaj z Arehom velja za smučarsko središče s preko 40 km smučarskih prog. Posebnost je najdaljša proga za nočno smučanje v Sloveniji. Zelo živahno je ob Zlati lisici, tekmovanje v smučanju za ženski svetovni pokal, ki velja za eno največjih in najpomembnejših športnih prireditev v Sloveniji.

Zanimivo:

  • Pohorsko vzpenjačo so uradno odprli 24. novembra 1957 kot prvo v Sloveniji in takratni Jugoslaviji oziroma na Balkanu.
  • Smučarske tekme za svetovni pokal za ženske (Zlata lisica) potekajo od leta 1964.
  • Očetje Zlate lisice so: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop.
  • Dnevnik Delo je ob prvi tekmi zapisalo: »Prireditelji imajo polne roke dela s pripravljanjem prog, na katere so s posebnimi košarami nanesli ogromne količine snega in ga steptali.«

Pogled na Pohorje in smučarsko progo s Piramide (fotografija Marjetka Berlič)

Viri:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja