Piramida

Pogled na Marijino kapelo in ruševine gradu (foto Marjetka Berlič).

Na Piramidi (ime griča je od druge polovice 19. stoletja) je bil sredi 12. stoletja zgrajen grad zaradi obrambe pred Madžari. Prvič se omenja v listini iz leta 1164. Pod gričem je začelo nastajati naselje, leta 1254 prvič omenjeno kot mesto. Grad so leta 1784 porušili, ruševine pa med drugim uporabili za prezidavo gradu Betnava. Iz ostankov so na vrhu griča zgradili piramido. Ta je stala do leta 1820, ko je vanjo udarila strela. Naslednje leto so zgradili Marijino kapelo, ki stoji še danes.

Pogled na Marijino kapelo (foto Marjetka Berlič)

Zanimivosti:

  • Ob praznovanju 850-letnice Maribora so razstavili izvirno listino iz leta 1164, v kateri je prvič omenjen grad na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime. Izvirnik, ki ga hranijo v Avstrijskem državnem arhivu na Dunaju, je bil prvič po svojem nastanku na ogled v Slovenskem narodnem gledališču Maribor leta 2014.
  • Obširnejša izkopavanja so potekala med letoma 2010 in 2011.
  • Leta 2010 je bil na notranjem dvorišču najden razlomljen bronasti pečatnik, naslednje leto pa nedaleč stran še keramični predmet z njegovim odtisom. Pečatnik je na podlagi analize pripisan Ulriku III. Mariborskemu (omembe v virih med 1229 in 1252).
  • Obstaja več kot pet ton najdb.
  • Najpogostejše najdbe so v povezavi s hrano in pijačo.
  • Med najdbami sta zelo zanimiva piščal in igralne kocke.

 

Viri:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja